Oh Atlanta

Eerbetoon aan Hotel Atlanta en Dirk Reese van Arie van der Krogt en Iris van der Lee

Havenloods ma 13 nov 2023, Algemeen 1.863 keer gelezen

Rotterdam - Wie is er weleens in de Daktuin van Hotel Atlanta geweest? Van de bezoekers die daar zondagmiddag (12 november) waren, was er slechts een enkeling eerder geweest. Daaronder een echtpaar dat hier 25 jaar geleden hun huwelijksfeest vierden. Zelfs oud-wethouder Hans Kombrink zei bij binnenkomst verbaasd ‘Hier ben ik nog nooit geweest.’

Door Arco van der Lee

De aanleiding dat de Daktuin-zaal van het hotel aan de Coolsingel deze zondagmiddag tot de laatste plaats gevuld was, was de voorstelling ‘Oh Atlanta’, van Arie van der Krogt en Iris van der Lee. 

De afgelopen jaren hebben de twee Rotterdamse troubadours al verschillende herinneringen opgehaald aan vergeten mensen uit de Rotterdamse cultuurwereld. Hun programma over bioscoop-pionier Abraham Tuschinski droeg eraan bij dat er nu een straat naar hem is vernoemd. 

Hotel Atlanta aan de Coolsingel is het levenswerk van Dirk Reese. In het begin van de twintigste eeuw bouwde hij met zijn echtgenote een horeca-imperium op. Met als hoogtepunt de nieuwbouw van theatercafé Pschorr aan de Coolsingel. De glazen dansvloer daar, was destijds een sensatie. Artiesten uit binnen- en buitenland traden hier op. Alleen was er in de stad geen fatsoenlijk hotel om deze mensen onder te brengen. Dus bouwde Dirk Reese dat maar zelf. Het werd een art deco-gebouw van gewapend beton. 

Op 14 mei 1940 lag het horeca-imperium van Reese in puin. Alleen Hotel Atlanta had, zwaar beschadigd,  het bombardement overleefd. Binnen vijf weken na het bombardement was het hotel weer open. Toeristen waren er niet meer. Het hotel wist te overleven door twee verdiepingen te verhuren aan de plannenmakers voor de wederopbouw van de stad. 

Na de oorlog werd het hotel aan de kant van de Aert van Nesstraat uitgebreid. In 1962 diende zich echter een groot probleem aan: de aanleg van de metro. Jarenlang lag er een bouwput voor de deur. Voor Dirk Reese was het aanleiding om het hotel te verkopen. 

Na Reese zijn er verschillende eigenaren geweest. Die wisselingen deden het hotel geen goed. Tegenwoordig worden er weer plannen gemaakt voor een uitbreiding met een toren. 

In de volle zaal zat zondagmiddag ook Leo Vingerhoets, bijna 25 jaar lang portier van het hotel. Toen de toenmalige eigenaar Golden Tulip (volgens hem) slecht beleid voerde, zegde hij zijn baan op. Leo kreeg een luid applaus en een bos bloemen.

Tot de beroemdheden die de laatste decennia in Altanta verbleven bevonden zich Bono, Prince en André Hazes. Die laatste had er een eigen appartement. “Als ‘ie thuis ruzie had, zat ‘ie hier”, veronderstelt Arie van der Krogt. Het is een van de vele anekdotes die deze middag worden verteld. Op zondag 19 november is de voorstelling weer te zien. Ook die middag is de Daktuin uitverkocht. 

Oh ja, naar Dirk Reese is in Rotterdam nog geen straat vernoemd. Dat wordt weleens tijd.

 

Aad de Haas - Retour Rotterdam

Op 16 oktober 2022 presenteerden Arie van der Krogt en Iris van der Lee een voorstelling over de Rotterdams-Limburgse kunstenaar Aad de Haas. Ze vertelden over zijn leven en werk en zongen daarbij toepasselijke liedjes, begeleid door Jeroen Dikkers op piano en accordeon. Het evenement vond plaats in de Familiekerk aan de Nootdorpstraat in het Oude Noorden van Rotterdam. 

In deze brochure vindt u een samenvatting van de tekst en een selectie van de getoonde dia's.

Aad de Haas - Retour Rotterdam  (prijs: € 14,- inclusief verzendkosten). Stuur een mail naar dezaakakkerman010@gmail.com Vermeld uw naam en postadres.  U kunt het geld overmaken op banknummer NL05 TRIO 0198 3707 68, t.n.v. De Zaak Akkerman, Rotterdam. 

 

Townes van Zandt

Op 2 september 2022 speelden Arie van der Krogt en Iris van der Lee vertaalde liedjes van Townes van Zandt in Theater Walhalla. 

Townes Van Zandt is bij het grote publiek vrijwel onbekend. Toch is hij voor veel singer-songerwriters een lichtend voorbeeld. In zijn liedjes introduceerde hij een nieuw soort storytelling, waarbij meer wordt overgelaten aan de fantasie van de luisteraar. Een goed voorbeeld hiervan is het nummer Pancho & Lefty.

Met zijn liedjes raakt Townes Van Zandt zijn publiek recht in het hart. Zijn taal is direct en door zijn stem klinkt de rauwheid van een rusteloos leven. In deze vertalingen door Arie van der Krogt van 25 songs is de sfeer van de oorspronkelijke tekst zoveel mogelijk behouden. Ze zijn te bestellen in de winkel van De Zaak Akkerman.

Het levensverhaal plus vertaalde gedichten van en over Elizabeth Siddal en Dante Gabriel Rossetti

 

De Zaak Akkerman is enthousiast over haar uitgave, Lizzie.

Het boek gaat over het leven van Elizabeth Siddal (1829-1862). Zij begon als schildersmodel van Dante Gabriel Rossetti, lid van de Prerafaëlieten, maar werd al snel zijn minnares en later ook zijn echtgenote. Minder bekend is dat zij zelf ook schilderde en gedichten schreef.

In dit boek wordt hun levensverhaal verteld aan de hand van fictieve dagboekfragmenten, aan-gevuld met gedichten die zij schreven. Naast de oorspronkelijke gedichten leest u de poëtische vertalingen van Arie van der Krogt.

Door de bijzondere vormgeving, de passende kleuren en de sfeervolle prenten die Dante maakte van Lizzie, is het niet alleen een rijk bezit, maar ook een prachtig boekje om aan familie en vrienden cadeau te doen. 

 

Voor bestellingen, stuur een mail naar:  dezaakakkerman010@gmail.com 

Vermeld uw naam en postadres, dan sturen we uw bestelling zo snel mogelijk toe.

Voor 1 exemplaar betaalt u € 19,- incl. € 4,- verzendkosten.  U kunt het geld overmaken op  banknummer NL05 TRIO 0198 3707 68, t.n.v. De Zaak Akkerman, Rotterdam. 

 

De Zaak Akkerman geeft mooie woorden door en brengt gedichten en gedachten naar buiten 
voor een geïnteresseerd publiek, dat op zoek is naar eenvoud en schoonheid.

Simone Akkerman

 

Al geruime tijd verzamel ik citaten en woorden, die mij raken.

Die wil ik graag doorgeven omdat ze inspirerend kunnen zijn op bepaalde momenten. 

Zoals deze versregel van de Chinese dichter Bei Dao: 'Onverwacht zonlicht is een gebeurtenis',

 

 

In Venetië staat de Chiesa del Santissimo Redentore, ontworpen door Andrea Palladio, eind 16de eeuw. Daarin zijn alle delen samengevoegd tot een geheel in perfecte harmonie. Volgens Palladio moet architectuur “eenvoud bevatten om net als de natuur te zijn.”

"Ik wil niet leven in een wereld zonder kathedralen. Ik heb hun schoonheid en verhevenheid nodig. Ik wil opkijken naar de stralende ramen en me laten verblinden door hun bovenaardse kleuren.”

(Pascal Mercier, Nachttrein naar Lissabon)