De Zaak Akkerman

IMG_0101

De Zaak Akkerman geeft mooie woorden door en wil mooie gedichten en mooie gedachten naar buiten brengen voor een geïnteresseerd publiek, dat op zoek is naar schoonheid en eenvoud. Al geruime tijd verzamel ik citaten en woorden, die mij raken. Die noem ik: Het Mooiste van Alles. Deze woorden wil ik graag doorgeven omdat ze inspirerend kunnen zijn op bepaalde momenten. Steeds weer voeg ik nieuwe woorden toe van dichters, schrijvers en filosofen. Onlangs publiceerde De Zaak Akkerman gedichten van George Herbert, vertaald door Arie van der Krogt, die aanspreken door hun directe taal en zeggingskracht.

Kan er een dag als deze zijn,
Met zoveel zonnen, zo gewijd?
Driehonderd soms? Nee, dat is schijn,
Slechts één is er, maar die altijd.
(De God van Herbert, p. 25)

P1040188

In Venetië staat de Chiesa del Santissimo Redentore, ontworpen door Andrea Palladio, eind 16de eeuw. Daarin zijn alle delen samengevoegd tot een geheel in perfecte harmonie. Volgens Palladio moet architectuur “eenvoud bevatten om net als de natuur te zijn.”

“Ik wil niet leven in een wereld zonder kathedralen. Ik heb hun schoonheid en verhevenheid nodig. Ik wil opkijken naar de stralende ramen en me laten verblinden door hun bovenaardse kleuren.” (Pascal Mercier, Nachttrein naar Lissabon)